Plněné kalamáry se sýrem pecorino: Lahůdka z italské Puglie

Velké i malé kalamáry,  grilované, plněné, s omáčkou i bez ní, jako hlavní chod, nebo  v těstovinách. Jednoduše nespočet možností, jak tyto úžasné plody moře připravit.
Když přípravu spojíte s požitkem z nákupu čerstvých na trhu, jako se to povedlo mně v Paříži, nemá to chybu.
Na mém milovaném trhu Marché d´Aligre jsme koupily kalamáry malé i s vědomím, že čištění a plnění bude trochu prácička, ale výsledek stál za to.
více »

Dýňový měšec s parmezánem: Skvělá příloha, ale i samostatná večeře

Dýňová polévka a koláč už je klasika podzimního období. Ovšem dýně je zelenina neomezených možností. Jako potravina je používána už od pradávna. Například američtí indiáni krájeli dýni na plátky a opékali ji na otevřeném ohni. Na ohni jsem ji zatím neopékala, ale tentokrát jsem ji vyzkoušela připravit jako přílohu pečenou s parmezánem a rozmarýnem. Nakonec jsme hlasovali, jestli byla lepší dýně nebo plněné kalamáry, kterými jsem chtěla hosty nadchnout. Dopadlo to padesát na padesát.
více »

Těstoviny s houbami a sušenými rajčaty

Můj syn si stěžoval, že mám na blogu složité recepty, a to ho nebaví. Prý ať přihodím něco pro něj. Mně zase nevadí uvařit něco složitějšího, když je výsledek výborný a strávníci si pochutnají.

V případě těstovin ale jednoduchost  respektuji a ráda. Zásada italské kuchyně nechat v maximální možné míře vyniknout ingrediencím a chutě příliš nekombinovat se opravdu vyplácí. Navíc jsou to recepty obvykle velmi rychlé, a to je přesně to, po čem  Martin touží. více »

Carpaccio z fíků a kozího sýru: Rychlovka, která vás překvapí!

„Carpaccio“ z kozího sýru a čerstvých fíků jsem připravila z nouze, když přišla nečekaná návštěva a měla jsem asi pět minut na to, abych něco vymyslela.

Nakonec tato rychlovka měla velký úspěch a teď už ji cíleně opakuji, musím totiž využít období, kdy jsou čerstvé fíky běžně k dostání.

Vyzkoušejte, vážně to stojí za to! více »

Dýňová polévka: Podzimní klasika na mnoho způsobů

Dýně zaplavily obchody se zeleninou i trhy a je to jasné. Podzim je tu!

Hitem posledních let je polévka z dýní, kterou každý připravuje trochu jinak, ale všechny jsou skvělé. Ta moje má základ pouze z dýně, cibulky, bylinek a zázvoru, který v ní miluju.

Podle nálady ji dochucuji smetanou nebo kokosovým mlékem, vařím ji často a ještě pořád se jí nemůžu nabažit. více »