Kynuté knedlíky s ostružinami - klasika, která nezklame

Konec léta je vždy ve znamení ostružin. Také vám to letošní léto tak uteklo? Zase tady máme sezónu ostružin a věře, že pravé kynuté ostružinové knedlíky stojí za tu trochu práce navíc. Všem pochybovačným hospodyňkám garantuju, že je zvládnou a není důvod se kynutého těsta bát.
více »

Tip na letní večeři: Pečené papriky s balkánským sýrem

O pečené zelenině jsem vám už psala v dubnu a právě teď je její ideální doba. V Toskánsku jí dávají dokonce přednost před tou grilovanou. Až si ji budete připravovat, hoďte na plech i papriky. V lednici vám vydrží do dalšího dne a s balkánským sýrem je to skvělá dietní večeře.


více »

Rolky z filo těsta se sýrovo špenátovou náplní

Záviny nebo pirohy z listového těsta jsou oblíbenou součástí mého „párty menu“. K vínu jsou výborné a nikdy nezklamou. Snažím se vymýšlet různé obměny náplní, ale ta nejoblíbenější má základ ve špenátu a sýru feta. Tuto špenátovo-sýrovou variantu jsem našla v libanonské kuchařce. Místo klasických středomořských bylinek obsahuje kombinaci kopru a muškátového oříšku. Rolky jsou pečené z filo těsta, kterým často nahrazuji právě to listové. Je křupavější a pokrmy z něj u nás zatím nejsou tak běžné. O to větší je úspěch:-).


více »

Italský králík na rajčatech vás nadchne, slibujeme!

Recept na italského králíka je další ze středomořských pochoutek, kterou jsem poprvé ochutnala u mých italských přátel. Příprava je jednoduchá, ráno jsme s kamarádkou králíka nachystaly, vše daly do hrnce dusit a vyrazily nakupovat na místní trh. Za necelé dvě hodinky byla nakoupená paráda a králík hotový k podávání.
více »

Mini quiche s balkánským sýrem a brokolicí

Tento recept je speciálně pro Líbu, která si mé slané minikoláčky na našem posledním dýchánku doslova zamilovala. Není na nich nic složitého, recept na těsto je klasický jako na všechny quiche. Jejich půvab je v trochu jiné náplni, obloze navrch a hlavně v malých formičkách od Blexu. No řekněte, není atraktivní, když každý host dostane svůj slaný koláček k dobrému bílému vínu?


více »

Mrkvová krémová polévka: Hit pro dietu i návštěvy

Recept na mrkvový krém jsem vyčetla kdysi v La Cuccina Italiana a od té doby jsem ho zařadila na seznam tutovek. Skvělou pikantní chuť mu dodá čerstvý zázvor a rozmarýn ho navíc provoní. Prostě nemá chybu. Někteří přátelé si mrkvový krém dokonce kladou jako podmínku své návštěvy a s nadšením si odnášejí výslužku. Kromě výborné chuti má další výhodu – je dietní, ale vůbec dietně nechutná.

více »

Chřest trochu jinak: Tagliatelle s pestem ze zeleného chřestu

Chřestová sezona je tady, a tak jsem se rozhodla trochu experimentovat a obohatit chřestový repertoár o nějaké novinky. O skvělém italském rizotu jsem psala vloni a napadlo mě, že inspiraci bych mohla najít jak jinak v italské kuchyni. Pesto z chřestu je úžasně jemné a v kombinaci s pikantním parmezánem nemá chybu!


více »

Chcete překvapit své hosty? Připravte skvělou kuřecí paštiku!

Připravit výbornou domácí paštiku vůbec není těžké. A pokud chcete být originální, udělejte každému vlastní mističku, ochucenou podle jeho chuťových preferencí. Do základní hmoty stačí přimíchat různé ingredience a každý kousek je hned originál. Pravda, paštika není žádná dietka, ale občas hřešit, není špatné. Co říkáte?


více »

Kopřivová nádivka nejen na Velikonoce

Kopřivová nádivka sice patří k Velikonocům, ale proč si ji nepřipravit  kdykoliv během roku?  Do té pravé  jsou samozřejmě zapotřebí mladé kopřivové lístky, ale je možné je nahradit větším množstvím plocholisté petržele. K dobrému masíčku je to skvělá příloha. Ze všech dobrot, které jsem rodině na Velikonoce připravila, zvítězila nádivka, nakonec má údajně"obří" dávka byla malá :-). Možná, protože jsem ji vylepšila lískovýni oříšky a z léta nasušenými houbami.

více »

Příjemné osvěžení: Okurkový salát s rajčaty a čerstvou mátou

V poslední době se snažím trochu inovovat a často hledám inspiraci v orientální kuchyni. Baví mě kombinovat různé směsi koření a čerstvých bylinek, které jsou u nás neobvyklé. Okurkový salát na marocký způsob s čerstvou mátou a kmínem je úžasně osvěžující - obzvlášť, když se nechá alespoň hodinku vychladit a proležet v lednici.
více »

Skotská vejce: Inspirace na zpracování velikonoční výslužky

První skotské vejce bylo k dostání v londýnském obchodním domě Fortnum&Mason už v roce 1738. Není tedy divu, že jsem při své předvelikonoční návštěvě  Londýna narážela na každém kroku na tuto pro nás netradiční pochoutku.
Skotské vejce jsem tam sice neochutnala, ale několik receptů jsem si dovezla, trochu googlovala a nedalo mi to, abych je nevyzkoušela. V Anglii je připravují z hmoty na klobásky, ale i mleté maso je přijatelné. A z toho jsem je vyzkoušela i já.


více »

Dal: afghánská čočková polévka, které neodoláte

Miluji autentickou restauraci Kábul v Praze, patří k mým nejoblíbenějším. Cokoliv jsem si tam objednala, bylo skvělé. A tak první letošní návštěva mě inspirovala ke googlování afghánských receptů.  Polévka z červené čočky "dal" (také dahl nebo daal) se mi povedla hned napoprvé a je jednoduše skvostná. Kombinace orientálních koření s červenou čočkou vás musí nadchnout.


více »

Ideální snídaně: Jáhlová kaše se sójovým mlékem

Jáhly jsou vlastně loupané proso. Mají velkou výživovou hodnotu a hodně minerálů. Dají se vařit i zapékat. Jsou ideální pro start do nového dne. Zvlášť dobře dělají lidem se zažívacími problémy a neobsahují lepek. Tedy ideální potravina i pro celiaky. Garantuji vám, že pokud si z nich připravíte kaši, budete mít od rána v břiše jako v pokojíčku.


více »

Tip z Toskánska: Pečená zelenina v troubě

V jedné italské kuchařce jsem se dočetla skvělý recept na pečenou zeleninu. Úplně primitivní postup vám zaručí ten nejbáječnější nejdietnější recept na večeři, ale i přílohu například ke grilovanému masu. Italové v Toskánsku dokonce dávají pečené zelenině přednost před tou grilovanou.

více »

Recept na italské těstoviny: Tagliatelle s králičím ragú

Když jsem své italské přítelkyni naservírovala králíka na rajčatech podle italského receptu, dostala jsem asi tu největší poklonu jako kuchařka vůbec. Přesně tak připravovala její babička ragú na těstoviny. No, můžete dostat větší poklonu, než je srovnání s italskou babičkou? 
Pochvala mě navíc inspirovala na recept: těstoviny s králičím ragú.  Postup přípravy je stejný jako u italského králíka na rajčatech, o kterém jsem už psala, jen poměr ingrediencí se trochu liší.
více »

Slané buchtičky scones: Výborné k vínu i jako příloha

O sladké verzi anglických buchtiček scones jsme už psala dříve. Jejich slaná varianta se výborně hodí jako chuťovka k vínu, či příloha k předkrmům, nebo místo bílého chleba a ciabatty na úvod stolování. Základní recept je možné nekonečně obměňovat různými přísadami. Vždy je ale příprava jednoduchá, rychlá a výsledek výborný. Věřte, že je upečete jednou a okamžitě zařadíte do repertoáru.



více »

Rakouský bramborový salát bez majonézy

Rakouský (někdy Vídeňský) bramborový salát bez majonézy doma děláme docela často. Dokonce ho máme i na Štědrý den k večeři. Šetříme si tak žaludek i kalorie na další dny, kdy objíždíme rodinu v Jižních čechách. V Rakousku se podává s řízkem, který je někdy velký i jako samotný talíř. Můžete jej ale podávat jako přílohu k jakémukoliv jinému masu.

více »

Zaručený recept: Babiččina tvarohová bábovka

Bábovka: kdo by ji nemiloval? Už od dětství miluji právě tento recept na tvarohovou bábovku a jinou doma ani nepečeme. Je pěkně vláčná, žádné dusivé těsto. A navíc se na ní nedá  nic zkazit. No, posuďte sami.

více »

Pizza parmiggiana: Naučte se tu pravou!

Také milujete italskou pizzu? Já rozhodně. Napřáklad v Římě už mám vychytané, kde je nejlepší pizza al taglio. Třeba u Pantheonu nebo v ulici Via del Pellegrino u Campo dei Fiori.
Půvab této pizzy je v tom, že se prodává na kousky a můžete si vybrat několik druhů dle chuti.
Ovšem k mé velké lítosti nejsem v Itálii tak často, jak bych si přála, a tak si občas připravím Itálii "domácí". Není to vůbec složité a troufám si říci, že moje "oblohy" se blíží italským originálům více, než jsou ty české. Bramborovou, cuketovou nebo s červenou čekankou u nás opravdu nedostanete.
více »

Domácí zelňačka: Klasika, která se nikdy nepřejí

Jste na horách a nebaví vás vařit hned po návratu z lyží nebo zimní túry? Nebo třeba jen nestíháte přes týden uvařit teplou večeři?  Pak vřele doporučuji navařit velký hrnec domácí zelňačky, které jen prospěje, když se trochu rozleží.

Ohřátá je hned a krásně zahřeje i zasytí. Zelňačka je prostě zimní klasika.
více »

Originální recept od domorodců: Kuřecí kari ze Srí Lanky

Recept na kuřecí přivezla moje dcera ze své cesty po Srí Lance. S láskou vzpomíná na krásnou zemi, pohostinnost místních lidí, skvělá jídla i ochotu dělit se o recepty. Všechny recepty, které přivezla, jsou výborné a  já se o ně budu postupně dělit i s vámi, našimi fanoušky. Nemají chybu a pro všechny, kteří mají málo času, mají velkou výhodu: jsou jednoduché a šetří čas.
více »

Ashak: Afghánské taštičky s masovým přelivem

Afghánské plněné taštičky ashak jsou jedno z nejlepších jídel, které jsem ochutnala v restauraci Kábul. Nadchly mě natolik, že jsem začala googlovat recepty a vyzkoušela je připravit také doma. Příprava je sice pracnější, ale výsledek stojí za čas strávený v kuchyni. Kombinace orientálního koření, masové omáčky a taštiček plněných pórkem je neuvěřitelně lahodná.

více »

Krémová kaštanová polévka podle Romana Pauluse

Pokud máte chuť na lahodnou zimní polévku, vřele doporučuji vyzkoušet kaštanovou. Příprava je rychlá, jednoduchá a recept Romana Puluse, který jsem si vygooglovala nemá chybu. Vůbec se nedivím, že jídla z kaštanů patřily v minulosti k slavnostním pokrmům. Tak honem do toho, čerstvé kaštany jsou ještě stále k dostání!
více »

Italská klasika: Zapečený lilek"parmigiana"

Italská parmigiana - zapečený lilek s mozzarelou a parmezánem je jídlo, které si musím dát při každém italském pobytu. Postupně se snažím dopracovat k dokonalosti a pomalu se mi to snad i daří.
Recept vůbec není těžký, důležité je ale použít kvalitní ingredience, jak říká má italská přítelkyně Lucia. Těch pár korun, které investujeme do kvalitnějších surovin, se bohatě vrátí ve vynikající chuti. více »

Hovězí oháňka na italský způsob: Na jazyku jen rozplývá

Hovězí oháňka není na pultech vidět příliš často, což je velká škoda, protože je naprosto vynikající. K vyzkoušení této italské varianty mě inspiroval ve svém pořadu S Italem v kuchyni Emanuel Ridi, ale nakonec jsem si vygooglovala jiný recept, podle kterého se oháňka na začátku orestuje a nevaří, jak radí Emanuel. Příprava oháňky je jednoduchá, jen je potřeba počítat s dlouhou dobou dušení. Dík vysokému obsahu  kolagenu se při správné přípravě na jazyku jen rozplývá.

více »