Italské rizoto ze zeleného chřestu: Výborný nedělní oběd

Chřestová sezóna vrcholí, je tedy ideální chvíle na rizoto právě z chřestu.
Vyrazte na trh pro čerstvý chřest, zeleninu na vývar a hurá na to.
Ikdyž, dneska ho koupíte i ve vietnamských večerkách. Jen pozor na to, aby byl čerstvý. Žádné gumové výhonky nekupujte! Když ho chcete zlomit, musí vám pěkně křupnout v ruce.
A víte, že jsem se chřest paradoxně naučila jíst v Něměcku u přátel v Porýní?


Ingredience na 4 porce:
  • 500 g zeleného chřestu (samozřejmě může být i bílý)
  • 350 g rýže na rizoto, v Itálii jsem se naučila používat značku Gallo, která krásně natáhne chuť všech ingrediencí, a jinou značku už vůbec nezkouším. Dostanete ji v Tescu, ve specializovaných obchodech s italskými potravinami nebo na internetu.
  • 1 cibule
  • 1 sklenka suchého bílého vína
  • 1 l zeleninového vývaru (použijte mrkev, petržel, kousek celeru, cibulku, pórek)
  • 50 g strouhaného parmezánu
  • sůl
  • 50 g másla
  • pepř
Základem úspěchu při přípravě italského rizota je nešetřit na kvalitních surovinách. Manžel mé italské přítelkyně Lucie už je tak zhýčkaný, že okamžitě pozná, když Lucia nestíhá a použije vývar z kostky. A ví proč!

1.    Vývar není nic složitého, připravte si ho asi jeden litr, rizoto je dost žíznivé. Vývar musí být po celou dobu přípravy horký, nikdy nedolévejte studený!

2.    Chřest pečlivě opláchněte, odkrojte dužnaté konečky. Kromě špiček oškrábejte škrabkou na brambory a nakrájejte na asi centimetrové kousky. Špičky ponechte celé.



3.    Nakrájejte najemno cibulku a osmahněte ji krátce na kousku másla, jen aby zesklovatěla. V žádném případě ji nenechte zhnědnout.

Přidejte nakrájený chřest, část špiček si odložte stranou. Asi 5 minut restujte, pak zalijte menším šálkem vývaru a vařte asi 10 minut.



4.    V jiném hrnci rozpusťte oříšek másla, přidejte rýži. Abyste nemuseli vážit, počítejte s jedním šálkem rýže na osobu.

Rýži osmahněte, přilejte sklenku vína a nechte ho odpařit. Jakmile je víno odpařené, přilijte naběračku vývaru a nechte vařit. Rizoto by se mělo po celou dobu varu míchat, jakmile se vývar odpaří, přidejte další naběračku.

5.    Asi po 5-7 minutách přidejte podušený chřest i odložené špičky, osolte. Opět za stálého míchání přidávejte vývar.


6.    Hotové rizoto by mělo být al dente, lehce tužší na skus.

7.    Na závěr vmíchejte oříšek másla, čerstvě mletý pepř a parmezán. Jen to s ním nepřežeňte, je dost slaný! Raději méně, než více a každý si může dosolit sám na talíři.


Rizoto je hodně teplé jídlo, výborným osvěžením je vychlazená voda s nakrájenou okurkou.


Tip: Mimochodem, nejlepší chřest jsem nejedla v žádném vyhlášeném podniku, ale v Porýní  v těch nejběžnějších restauracích a v Bonnu u přítelkyně Birgit. 

Tamní půda obsahuje hodně minerálů, a to se projevuje na výborné chuti chřestu, jahod, a samozřejmě i místních úžasných  ryzlinků.

Pokud nemáte chuť na rizoto, zkuste krémovou chřestovou polévku. Také máme recept na skvělý chřestový salát!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Žádné komentáře :

Okomentovat