Pozdrav z exotiky: B´stilla - marocký kuřecí koláč

Pokud chcete své hosty překvapit něčím netradičním a exotickým, vřele doporučuju marocký kuřecí koláč b´stilla.
Pravda, příprava trvá trošku déle, ale když na talíř naservírujete balíček z filo těsta posypaný praženými mandlemi, už za estetický dojem nasbíráte body.
Vypadá krásně a ještě lépe chutná. Upéci můžete jeden pro všechny, nebo každému svůj vlastní na talíř. Tak hurá do toho!



Podmínkou úspěchu je sehnat filo těsto, které se používá v řecké i arabské kuchyni. Je tenké jako list papíru, připravuje se z něj například baklava. Já si ho objednávám na www.toppotraviny.cz.

Na 4 porce potřebujete:
  • 1 balení filo těsta
  • 4 kuřecí stehna nebo jedno menší kuře
  • 1 velkou najemno nakrájenou cibuli
  • 2 čajové lžičky čerstvého nastrouhaného zázvoru
  • špetku šafránu
  • 3 lžičky najemno nasekaného čerstvého koriandru
  • 3 polévkové lžíce najemno nasekané plocholisté petržele
  • 2 lžičky skořice
  • 1 lžičku mleté kurkumy
  • 2 lžičky krystalového cukru
  • 75 gramů mandlí a několik navíc na ozdobení
  • 4 vejce
  • 25 g másla
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř

1.    Do hrnce vložíme kuře, přidáme najemno nasekané bylinky, cibuli, strouhaný zázvor, šafrán,
1 lžičku skořice a kurkumy, sůl a pepř. Zalijeme vodou, aby bylo kuře téměř zalité vodou a zakryté  vaříme 45 minut.

2.    Uvařené kuře vyjmeme, po zchladnutí obereme maso z kostí a nasekáme na malé kousky (kůži nepoužijeme).

3.    Vývar z kuřete dále vaříme, až se zredukuje na hustou omáčku.

4.    Polovinu omáčky si odložíme stranou. Do té zbývající v hrnci přidáme máslo a 4 vejce a na ohni mícháme do zhoustnutí.

5.    Mandle nasucho opražíme a nasekáme na malé kousky a smícháme s jednou lžičkou skořice a dvěma lžičkami cukru. I když se vám může zdát, že cukr do tohoto jídla nepatří, nebojte se ho. Naopak, v Maroku i finální výrobek cukrují moučkovým cukrem!

6.    A teď už přichází na řadu to "zázračné těsto".  Rozmražené filo těsto opatrně rozbalte, aby se pláty nepotrhaly. Každý použitý plát potřete olivovým olejem!

7.    Pokud chcete, aby každý dostal na talíř svůj vlastní balíček, překrojte plát napůl, můžete ale vytvořit i jeden velký měšec, případně nemusíte těsto balit, ale klást pláty na plech a po nanesení všech ingrediencí opět pokrýt dalšími pláty. Podle receptu by se měly použít 3 pláty, já jsem použila pět.  Z deseti plátů jsem upekla dva velké měšce, pro čtyři osoby to bohatě stačilo, b´stilla je hodně sytá!

8.    Do středu plátů jednotlivě potřených olivovým olejem naneste nejdříve zredukovanou omáčku, pak vaječnou směs, nasekané kuřecí maso a nasekané mandle se skořicí a cukrem.  Opatrně zabalte a povrch potřete olivovým olejem.

9.    Pečte v troubě rozpálené na 200 °C 25-30 minut.

10.    Hotovou b´stillu posypte zbývajícími opraženými mandlemi a už se jen těšte na chválu, nic jiného vás nečeká.


Tip: Toppotraviny.cz prodávají filo těsto  mražené, po rozbalení je potřeba ho spotřebovat do několika dnů.  Pravděpodobně nespotřebujete vše najednou, zbývající uchovejte počlivě zabalené v igelitu v ledničce a spotřebujte do několika dnů. Pozor: nesmí oschnout! Pokud filo těsto neseženete, v nejhorším případě ho můžete nahradit listovým, ale už to není ono. 


Moje věrná kamarádka mezzaluna skvěle naseká bylinky najemno skoro sama.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Žádné komentáře :

Okomentovat