Kam na kávu v Paříži? Do čtvrti bohémů, butiků a ráje makronek!


Chcete si užít atmosféru bohémské čtvrti, načerpat módní inspiraci, dát si nejlepší čaj 
v Paříži a ochutnat ty nejskvělejší makronky? Pak nesmíte minout čtvrť Marais! 
Pokud vám jméno čtvrti připomíná slavného francouzské herce, nemýlíte se. Kdysi to byla bažinatá část Paříže, postupně se ale stala populární mezi bohatými pařížany a dnes je to jedno z nejdražších míst, oblíbené bohémy a umělci. Zůstali i židovští obchodníci a řemeslníci. Ortodoxní Židy, jejich pekařství  a košer restaurace nemůžete minout.


Pro mě je Marais tou nejpůvabnější částí Paříze, snoubí se tu historie, staré časy s moderní dobou, šmrnc s módními trendy místních butiků a navíc: ty dobroty!

Procházka po Marais je prostě nutností. Obvykle jedu metrem na St. Paul a projdu se ulicí židovských obchodníků Rue de Rosier, prolezu několik butiků a když neutratím první peníze v některém z nich, rozhodně se zastavím alespoň ve falafelárně nebo vyhlášené restaurtaci Chez Marianne na nějaký hrozně sladký a ukrutně dobrý zákusek.

Další povinnou zastávkou je posezení u Le Philosophes u kávy nebo skleničky vína v kouzelné uličce Rue de Tresor. Sedám za jakéhokoliv počasí  venku na ulici, jinak to prostě nemá ten správný půvab. Pozoruji bizarní směsici kolemjdoucích, chic dámy, ulítle nahastrošené bohémky, židovské studenty a kochám se pohledem na výlohu protějších butiků. Nakonec i název kavárny k pozorování a přemítání vybízí :-).






Další povinnou zastávkou je nejvyhlášenější čajovna v Paříži Mariage Freres. Kdo by zatím nezažil někdy pocit, že se vrátil do starých času, tady tedy se mu to stane rozhodně. Čaj tu sice není nejlevnější, ovšem alespoň jednou si užít požitek z návratu do starých koloniálních časů, za to stojí. 

Koloniální styl je dotažený do absolutní dokonalosti, najednou se ocitnete o pár století zpět. Mladíci ve světlých plátěných oblecích vám ochotně poradí, který z mnoha čajů si dát. Pokud ovšem nemáte chuť na konverzaci a chcete se dozvědět více, můžete si počíst v knize čajů. V té se dozvíte vše o tom, který čaj jste si vybrali. Z jaké je plantáže, jak je zpracován, čím je specifický, jakou má chuť... Servíruje se samozřejmě ve stylových konvicích a věřte mi, nebudete spěchat pryč a ještě si nakoupít s sebou domů.





Úplný závěr - ten musí patřit sladké tečce - makronce. I kdybyste se hodně snažili, něktrý z kouzelných obchůdků s makronkami nemůžete minout. Pravda, není to levná tečka na závěr, ale zase je to jen "tečka" a neskutečně lahodná.

chocolaterie La Maison Georges Larnicol na rue de Rivoli 14 prodávají deset deka makronek dle vlastního výběru za 5 Eur a tomu se opravdu nedá odolat. Mimochodem, víte, že ve Francii to jsou "makaronky" - macarones? Tak příště, až pojedete do Paříže, zajďete na ně do Marais! 
 
Několik užitečných odkazů:
www.chocolaterielarnicol.fr
www.mariagefreres.com
A pokud se chcete dozvědět něco navíc
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Žádné komentáře :

Okomentovat