Italská klasika: Špagety alla carbonara, tedy uhlířské!

Na italských těstovinách miluju, že jejich příprava je většinou rychlá, jednoduchá a výsledek při dodržení správného postupu a použití kvalitních ingrediencí vždycky skvělý. Carbonara  jsou přesně tím případem.
Než se uvaří těstoviny, připravíte si ostatní ingredience a za čtvrt hodinky je hotovo. Původně byly údajně jídlem uhlířů v oblasti Lazia a Říma, dnes jsou hitem restaurací na celém světě. A taky mým. Vyzkoušejte, nemůžete je zkazit! Hlavně nerozvařte těstoviny!


Na 4 porce potřebujete:
  • 400 g kvalitních těstovin, špaget nebo případně penne
  • 150 g slaniny
  • 100 g najemno nastrouhaného parmezánu nebo pecorina (ovčí sýr)
  • 4 vejce (použijí se 4 žloutky a 1 bílek)
  • extra virgin olivový olej
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

1.    Těstoviny uvaříme v osolené vodě al dente, musí být tuhé na skus.

2.    Než se těstoviny uvaří, nastrouhejte najemno sýr, v Římě to musí být pecorino, ale ani s parmezánem nic nezkazíte.

3.    Do větší misky vyklepněte 3 žloutky a 1 celé vejce, přidejte nastrouhaný sýr, čerstvě mletý pepř a vyšlehejte metlou.

4.    Slaninu nakrájenou na malé kostičky osmahněte na troše olivového oleje, přidejte do vaječné hmoty, promíchejte. Pokud by byla směs příliš hustá, můžete přidat trošku vody z uvařených těstovin.

5.    Sceďte uvařené špagety, neproplachujte vodou, jak se to u nás občas dělá, a přidejte do mísy.

6.    Pečlivě vše promíchejte a dosolte.

Nezapomeňte na sklaničku dobrého vína a "dobrou chuť"!




Tip: Italové si těstoviny často dávají jen s extra virgin olivovým olejem, parmezánem a čerstvě mletým pepřem. Rychlejší varianta těstovin už opravdu nemůže být, ale pokud se použijí kvalitní ingredience, i tahle rychlovka je výborná.

4 komentáře :

  1. Jen bych chtěl vědět kde seženu parmezán. Ten nikde nevidím v obchodech.

    OdpovědětVymazat
  2. Koupíte ho například i v Tescu a každém větším supermarketu.

    OdpovědětVymazat
  3. Ta vejce jsou syrová?

    OdpovědětVymazat