Kalamáry plněné fetou: Nostalgická vzpomínka na léto

Mořské plody a ryby jsou mou velkou vášní. Připravuji je ve všech ročních obdobích a nostalgicky při tom vzpomínám na své letní dovolené. Na plněné kalamáry jsem tak dlouho chodila do pražské taverny Olympos, až jsem se rozhodla, že je musím sama vyzkoušet.


Recept jsem odhadla podle chuti a musím se pochválit, mám je výborné a vůbec nejsou složité. Nejvíc času strávím na cestě pro kalamáry do Makra. 
Na 4 porce potřebujeme:
  • 4 velké nebo 8 menších tub z kalamárů
  • 3 rajčata
  • asi 200 g řeckého sýra feta
  • plocholistou petrželku
  • sůl, pepř
  • olivový olej extra virgin
  • 2-3 stroužky česneku
  • párátka
  • sůl
1. Česnek nakrájíme na drobné kousky, stejně tak i rajčata.

2. Plocholistou petrželku nasekáme najemno, ideální pomocnicí je půlměsíc na krájení bylinek – mezzaluna, jde to s ní mnohem lépe a rychleji.

3. Na olivovém oleji krátce osmahneme česnek, přidáme rajčata a petrželku a vše dusíme, dokud se "nevydusí" všechna šťáva z rajčat.

4. Fetu rozdrobíme a v misce smícháme s prochladlou rajčatovou směsí, lehce dosolíme.

5. Tuby kalamárů plníme asi do dvou třetin připravenou směsí. Při pečení se kalamáry smrští, proto je neplňte až do konců, náplň by vytekla. Naplněné kalamáry na otevřených koncích
pevně uzavřeme párátky.

6. Vložíme do pekáče, pokapeme olivovým olejem, posypeme petrželkou a pečeme 25-30 minut.

7. Podáváme s pita chlebem, bramborami. Jak jsem s úspěchem vyzkoušela, výbornou přílohou je i dýně s parmezánem pečená v papíře.

Tip: Tuby kalamárů dostanete běžně v prodejnách Makro, nebojte se koupit mražené, protože ty „čerstvé“ stejně rozmrazují, jak jsem se při posledním nákupu dozvěděla.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Žádné komentáře :

Okomentovat