Česnekový krém: Polévka, která vás nakopne!


Tuto vydatnou polévku jsme si s přítelem zamilovali v Alpách. Ideální po dni stráveném na svahu, při nachlazení a vlastně i po bujarém večírku! Vyzkoušeli jsme doma hned několik receptů, než jsme vychytali ten "náš", ikdyž autorství v tomto případě patří především Ditě P a její skvělé kuchařce.
Jen jsme si ho upravili k obrazu svému. Například místo smetany ke šlehání dáváme tu na vaření, trochu jsme změnili poměry surovin a přidali muškátový oříšek.
Ingredience pro 4 osoby:
  • 5 palic česneku
  • 5 lžic másla
  • 5 lžic olivového oleje + na česnek do trouby
  • 1 pórek nakrájený nadrobno
  • 2 cibule nakrájené nadrobno /pro lepší představu, dáváme stejný poměr pórku i cibule a zas tak moc se s tím nekrájíme, protože ji pak stejně budete mixovat/
  • 4 lžíce hladké mouky
  • dvojitý panák sherry /když nemám suché, dávám i polosuché, ale nemusí být/
  • 1 l drůbežího vývaru
  • 250 ml smetany na vaření
  • čerstvě namletý bílý pepř
  • špetku muškátového oříšku
  • sůl
  • citrónová šťáva na dochucení /1 až 2 lžíce/
na ozdobení:
  • pažitka
  • 2 rohlíky na krutony
1. Do rozehřáté trouby vložím 5 palic česneku, kterým mírně seříznu vršek. Poliju olejem a nechám zhruba hodinu péci. Měli by být nazlátlé, ne připálené. Po vychladnutí z každé palice vymačkám jednotlivé stroužky a rozmačkám vidličkou na kaši.

2. Mezitím si nakrájím cibuli a pórek a připravím ostatní ingredience. Jakmile mám připravený i česnek, rozpustím máslo s olejem dohromady a přihodím cibuli, pórek i česnek.
Dohromady opékám, až se vše zesklovatí a zapráším moukou. Jakmile se vše změní v "kaši", přidám sherry a vývar.

Vařím na mírnějším plameni /mám stařičký plynový sporák/ asi 15 až 25 minut. Čas moc nehlídám, protože pak stejně budeme vše mixovat. Občas zamíchám.

3. Jakmile je vše rozvařené, odstavím hrnec a na plameni osmahnu na sucho v pánvičce rohlíky na krutony.
Potom rozmixuji polévku, vrátím na plamen a přidám smetanu. Vařím za stálého míchání ještě pár minut, než polévka zhoustne a začínám ochucovat. Bílý pepř, sůl nechám na vás. Jen opatrně! Muškátového oříšku dejte jen špetku. Na závěr ještě citrónovou šťávu, ale s tou také opatrně! Raději po lžičkách, více než dvě lžíce by bylo asi moc.

4. Podávám s pažitkou a krutony.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Žádné komentáře :

Okomentovat