Velikonoční mazanec: Tradiční recept na kynuté těsto

Obzvláště letos se nedá říci, že Velikonoce jsou svátky jara. 
Z jihu se na nás opět valí sněhová kalamita a nejen já mám pocit, že teplo už nikdy nebude. 
A proto mějte na paměti, že je třeba si dělat i malé radosti! 
Tou mojí bylo sobotní pečení velikonočního mazance, protože právě v tento den jím správná hospodinka podle tradice provoní celou kuchyni!

Úspěchem celé akce je teplo, správný postup a čas, ale nebojte, není to tak strašné! Kynuté těsto je vlastně velmi jednoduché. Všechny ingredience si připravím dopředu, aby měly pokojovou teplotu. A držím se zásady: nejdřív suché, pak mokré indredience a tuk zásadně až na konec.

Ingredience na 1 velký nebo 2 malé:
Já dělám dva malé, protože do jednoho přidávám navíc ořechy, které můj přítel nemá rád.

  • kostička droždí /42 g/
  • 500 g polohrubé mouky
  • 120 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • špetka anýzu
  • špetka muškátového oříšku
  • kůra z ½ citrónu /pozor na bílou část kůry, tu už nestrouhejte, je hořká/
  • 200 ml vlažného mléka
  • 50 g rozinek, které v mističce zaleji rumem a nešetřím!
  • 3 žloutky
  • 50 g plátkových mandlí na posypání obou mazanců a něco do těsta
  • 20 g nasekaných ořechů,  pokud se rozhodnete jako já,  rozdělíte těsto a uděláte dva /tentokráte jsem použila pekanové/
  • 150 gramů rozpuštěného másla a něco na pomazání

Na závěr:
  • 1 vejce na potření
  • zbytek plátků mandlí na posypání
1. Kvásek: droždí rozdrobím do skleněné misky, přidám lžíci cukru, dvě tři mouky a trochu vlažného mléka. Nesmí být studené ani horké. A nechám cca. půl hodinky pod utěrkou.

2. Mezitím do mísy smíchám všechny suché ingredience: proseji mouku, přidám oba cukry, koření a citrón.

3. Po vykynutí udělám do misky důlek a přidám kvásek. Žloutky rozešlehám do zbylého mléka a také přidám do těsta.

4. Nakonec mi zbydou jen rozinky, ořechy a rozpuštěné vlažné máslo. To už je ten správný čas vyhrnout rukávy a pustit se do těsta ručně!

5. Pokud se vám zdá těsto příliš lepkavé, přidejte mouku. Někdy je důležité se nedržet urputně daného množství, protože každá mouka saje jinak.

Kynutí:
Těsto v míse přikreji utěrkou a šoupnu k topení na dvě hodiny. Tak dvakrát třikrát /jak mám čas/ za celou dobu se na něj podívám a prohnětu.

Po uplynutí doby rozdělím do dvou koulí. K jedné přidám navíc ještě ořechy pro sebe a položím na plech vyložený pečícím papírem.

Asi po 20 minutách udělám na bocháncích křížek, potřu žloutkem a posypu mandlemi.

Pečení:
Kynuté těsto je třeba na prvních 10 minut hodně zprudka "zapéct". Tedy 220 ideální teplota. Posléze stáhněte na 160 - 170 stupnů a pečte podle vaší trouby.

Z vlastní zkušenosti vím, že každá trouba peče jinak a je třeba mazanec po půlhodince začít nenápadně kontrolovat. Pokud se vám připéká, položte na něj alobal, já ho pro jistotu dávám hned na začátek.

Hotový mazanec budete mít ve chvíli, kdy po zapíchnutí špejle do středu bochánku, bude po vytažení suchá. Ja ho peči necelou hodinku.

Tak dobrou chuť, když máme tu Bílou sobotu a to u některých z vás doslova!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Žádné komentáře :

Okomentovat