Normanské ostrovy: Cesta po stopách bramborových koláčů

Náš blog je sice primárně o receptech, ale rády se s vámi podělíme i o naše cestovatelské gurmánské zážitky.
Na začátku mé úžasné dovolené na malých ostrovech v Lamanšském průlivu byla kniha Spolek přátel krásné literatury a bramborových koláčů.
Půvabný příběh z doby, kdy tyto britské ostrovy okupovala německá vojska. Pravda, recept na bramborové koláče jsem tam hledat nejela, ale nakonec i ten jsem objevila na ostrově Guernsey.



My jsme sice bydleli na největším z ostrovů Jersey, ale na Guernsey jsme si udělali výlet a stál za to. Kromě krásných scenérií jsme i skvěle nakoupili v půvabném hlavní městě St. Peter Port. Nemají tam totiž spotřební daň a na cenách to bylo vskutku znát.

Nákupní  ulička v St. Peter Port na Guernsey
Většinu pobytu jsme ale strávili na Jersey, ostrovu květin a nádherných pláží. Počasí nám neuvěřitelně přálo, a tak jsem si každý den dopřáli povalování na úchvatných plážích a koupání v Atlantiku, který měl krásných 15-16 stupňů.


Všem vřele doporučuji si půjčit auto, systém Fly and Drive se nám osvědčil. Pravda, řízení vlevo po jejich úzkých silničkách lemovaných půvabnými rozkvetlými kamennými zídkami, byl trochu stresík, ale zvládli jsme bez nehody a díky autu jsme Jersey projezdili křížem krážem.
Kdo nemá nervy na řízení vlevo, může pohodlně cestovat autobusy, jezdí i k většině pláží. Jersey je možné si užít bez pomoci čtyř kol, ostrov je malý a je rájem pro pěší turistiku. Především severní pobřeží stojí za výlety. Je protkané stezkami vedoucími podél pobřeží mezi kvetoucími vřesy, loukami, křovinatými porosty, kolem usedlostí s krásnými zahradami. Pohledy na pláže a zálivy z útesů jsou úchvatné.


Zajímavé jsou i pozůstatky opevnění z druhé světové války. Němci se na invazi připravili opravdu velmi pečlivě, nakonec ale 9. května 1945 ostrov odevzdali bez boje. I tak muselo být období okupace, (Normanské ostrovy byly jediným britským okupovaným územím), pro ostrovany nesmírně těžké. I odsud byli posílání do koncentračních táborů, pokoušeli se o odboj, udávalo se tu a obyvatelé velmi hladověli.

Možná z té doby pochází recept na bramborový koláč s bramborovými slupkami.

My jsem už naštěstí nehladověli, ale naopak si užívali místních mořských plodů, ryb a dalších dobrůtek. Samozřejmě jsme neodolali mušlím s bílým vínem a bazalkou, ale hitem byl rejnok na másle. Opět jsem si ověřila, že ryby nepotřebují nic jiného, než nechat vyniknout jejich chuti. Prostě jsem ho hodili na rozpuštěné máslo, osolili a delikatesa byla na světě. Největší práce bylo vzbudit se brzy ráno a vyrazit na trh v hlavním městě St. Helier.

Ranní nákup naší večeře na místním trhu. Skate je rejnok.

A to už je náš, v bojových podmínkách, připravený rejnok.
Přestože jsou Normanské ostrovy velmi uzavřené vůči přistěhovalcům, nějaké tam přece najdete. A věřte nebo ne, jednu z největších dobrot, jablkový pie, nám podávala nesmírně milá Češka Zuzana, která na Jersey žije už sedm let.

Původně se přijela naučit angličtinu, ale nakonec zde zakotvila. A naopak v zimě jezdí učit angličtinu do Asie. V létě ji najdete na pláži Bouley Bay ve stánku s občerstvením. Kromě vynikajícího jablkového koláče tam prodávají spoustu dalších dobrot, včetně typických anglických „ buchtiček“ scones, ke kterým Zuzana vaří domácí českou jahodovou marmeládu.

Samozřejmě mi to nedalo a vyptávala jsem se na místní speciality. Jedním z hitů jsou jerseyské brambory, které se vaří ve slupce se snítkou máty a polévají se rozpuštěným máslem se sekanou mátou. Brambory jsem koupila za drahé peníze na letišti (sadby se nesmí vyvážet) a čekají na pokus s mojí mátou ze zahrádky.

Zuzka nám slíbila poslat místní recepty, třeba na ten úžasný jablkový pie, tak se máte na co těšit. Já jsem zatím vyzkoušela několik receptů na moje milované scones a výsledek vypadá dobře, tak příště už budu psát zase jen o vaření.

Kooupání na Bouley Bay bylo úžasné......

...ovšem ta sladká tečka! Jablkový pie byl ten nejlepší, jaký jsem na britském území jedla!

Česká šikovnost se uplaní po celém světě, jak dokazuje Zuzana se svou jahodovou marmeládou k buchtičkám "scones" na Bouley Bay.
Tady Zuzana tráví své léto a propaguje jahodou marmeládu ke scones.
Scones, které jsem si dala v nádherné zahradě Samares Manor.

Recept na slavný loláč s bramborový slupkami
Tipy: 
Normanské ostrovy mají velmi živé letecké spojení s pevninsku Evropou a Británií. Letenky koupíte u Lufthansy s přestupem v Mnichově nebo British Airways s přestupem v Londýně. Při včasné rezervaci stojí od 6 do 8 000 Kč.

Ubytování není nejlevnější, vyplatí se rezervovat včas. My jsem bydleli v hlavním městě St. Helier, v apartmánech Sarum (http://www.jersey.co.uk/hotels/sarum/).

Určitě nezapomeňte na kvalitní zdravotní pojištění, na ostrově Guernsey neplatí anglický zdravotní systém NHS, mají zde soukromé zdravotnictví a vše se platí. Rozhodně nespoléhejte na pojistku evropského pojištěnce!

Pokud se chcete odříznout od civilizace a užít si romantickou dovolenou, vyrazte na ostrůvek Sark, kde nejsou žádná auta, dopravu zprostředkovávají koňské povozy. Na ještě menším Hermu žije jen 50 stálých obyvatel.
http://en.wikipedia.org/wiki/Jersey
www.jersey.com
http://www.visitchannelislands.com/
Kdo miluje květiny, nesmí minout překrásnou, údajně v Británii nejkrásnější zahradu, Sameres Manor http://www.samaresmanor.com/.
Zahrada Samares Manor










Bylinková zahrada v Samares Manor je rájem všech hospodyněk.


1 komentář :

  1. Moc hezký článek a fotky! Vyšlo vám počasí naprosto ukázkově! V dubnu jsem byla na pár dní navštívit dceru na Jersey a je mým přáním znovu ostrovy navštívit, i ty další, menší. Na tento popud jsem sehnala i půvabnou knížku Spolek přátel krásném literatury...nadchla mne. Chci se zeptat, zda jste recept na bramborový koláč vyzkoušely? Pokud ano, chutnal? :-)
    Eva

    OdpovědětVymazat