Italské kuře po myslivecku: Pollo alla cacciatora


Už vás nebaví monotematicky péct kuře v troubě?  Vyzkoušejte italský recept od Marcelly Hazan.
Ta je mým nekonečným zdrojem inspirace, když chci uvařit něco zajímavého, typicky italského a od strávníků očekávám pochvalu.
Pollo alla cacciatora je tradiční toskánské jídlo, které se vařilo večer v den lovu. Je ho mnoho variant, ale rozdíly nejsou příliš velké. Jak je v italské kuchyni časté, má zeleninový základ (to já miluju), je jednoduché a rychlé (to také miluju).



Ingredience na 4 porce:
  • 1 kuře
  • 1 plechovka loupaných krájených konzervovaných rajčat
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 3 stonky řapíkatého celeru
  • 1 mrkev
  • 1 lžíce najemno nakrájené plocholisté petržele
  • 1 dl suchého červeného vína. Marcella Hazan používá do tohoto receptu víno bílé, já preferuju červené – každopádně obě varianty jsou dobré.
  • snítka čerstvého rozmarýnu
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  • olivový olej
1. Omyté a osušené  kuře naporcujeme na 8 menších kousků.

2. Cibuli, česnek, řapíkatý celer a mrkev nakrájíme na velmi malé kostičky (maximálně  3x3 mm), čím menší - tím lepší. Krájení zeleniny je trochu otrava, ale vyplatí se dát si na malých kostičkách záležet, vložená energie se odrazí na výsledné chuti.

3. Kousky kuřete osmažte na olivovém oleji dozlatova.

4. Přidejte nakrájenou zeleninu a rozmarýn, osolte a opepřete a smažte vše za občasného míchání asi 5 minut.

5. Přilijte červené (nebo bílé) víno a nechte ho odpařit.

6. Na závěr přidejte krájená loupaná rajčata a petrželku, přikryjte pokličkou a duste asi 30 minut, dokud kuře není měkké.

7. Jako příloha se hodí polentová placka nebo vařené brambory.


Tip: Do některých variant tohoto receptu  se přidává na nudličky nakrájená paprika, někdo nekrájí zaleninu na “velmi malé“ ale jen „malé“ kousky, Jamie Oliver přidává olivy a ančovičky, variant je mnoho. Stačí zabrousit na italský internet nebo popustit uzdu fantazii.

A ještě trochu o historii tohoto pokrmu: podle jiného zdroje  z italského internetu je to pokrm, který si vesničani připravovali v teplých měsících. Odpoledne, když končili s prací na polích, pořádali lovy. A když nic neulovili, alespoň kuře se hodilo.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Žádné komentáře :

Okomentovat