Dýňová polévka: Podzimní klasika na mnoho způsobů

Dýně zaplavily obchody se zeleninou i trhy a je to jasné. Podzim je tu!

Hitem posledních let je polévka z dýní, kterou každý připravuje trochu jinak, ale všechny jsou skvělé. Ta moje má základ pouze z dýně, cibulky, bylinek a zázvoru, který v ní miluju.

Podle nálady ji dochucuji smetanou nebo kokosovým mlékem, vařím ji často a ještě pořád se jí nemůžu nabažit.Na 4 porce potřebujeme:
  • 600 g dýně Hokaido
  • 2 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 4-5 plátků očištěného čerstvého zázvoru
  • olivový olej
  • 1 gelový bujon nebo čerstvý vývar
  • sůl
  • 100-200 ml smetany
  • čerstvé bylinky, já používám rozmarýn
  • dýňová semínka
1. Očištěšnou dýni nakrájíme na malé kousky, stejně tak cibuli a česnek.

2. Na olivovém oleji lehce osmahneme cibulku s česnekem a zázvorem.

3. Přidáme dýni a chvilku restujeme. Přidáme rozmarýn, přilijeme asi 2 dl vody a přidáme gelový bujon, pokud máme domácí vývar, bujon vynecháme. Dusíme dokud není dýně měkká a nevznikne hustá kaše. Pokud je příliš hustá, podlijeme ještě trochou vývaru nebo vodou. Já mám ráda, když je polévka spíš krémová, tak s tekutinami šetřím a naředím ji až smetanou.

4. Vše rozmixujeme a přelijeme zpět do hrnce, přidáme smetanu dle chuti, dosolíme a krátce znovu povaříme.

5. Na pánvi nasucho osmahneme dýňová semínka, až začnou praskat a poskakovat. Tak se krásně otevřou a rozvine se jejich chuť.

6. Hotovou polévku na talíři ozdobíme semínky a pokapeme dýňovým olejem.
Tip: smetanu můžeme nahradit kokosovým mlékem s tím ale doporučuji neplýtvat, má výraznou chuť, lépe je přilévat ho po troškách a ochutnávat.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Žádné komentáře :

Okomentovat