Rolky z filo těsta se sýrovo špenátovou náplní

Záviny nebo pirohy z listového těsta jsou oblíbenou součástí mého „párty menu“. K vínu jsou výborné a nikdy nezklamou. Snažím se vymýšlet různé obměny náplní, ale ta nejoblíbenější má základ ve špenátu a sýru feta. Tuto špenátovo-sýrovou variantu jsem našla v libanonské kuchařce. Místo klasických středomořských bylinek obsahuje kombinaci kopru a muškátového oříšku. Rolky jsou pečené z filo těsta, kterým často nahrazuji právě to listové. Je křupavější a pokrmy z něj u nás zatím nejsou tak běžné. O to větší je úspěch:-).


Na rolky potřebujeme:
  • 1 balení filo těsta, pokud neseženete, můžete ho nahradit listovým těstem
  • 3 najemno nakrájené cibule
  • 250 g čerstvého špenátu nasekaného na malé kousky, lze ho nahradit kvalitním mraženým
  • 150 g sýru feta
  • 1 vejce
  • polévkovou lžíci najemno nasekaného kopru, bylinky si můžete zvolit podle vlastní chuti, jen dejte pozor, aby se "hodily" s muškátovým oříškem.
  • 125 g ricotty, kterou můžete nahradit tučným tvarohem.
  • ¼ lžičky strouhaného muškátového oříšku
  • 50 g strouhanky
  • 4 polévkové lžíce másla
1. Na pánvi rozpusťte 2 lžíce másla, přidejte nakrájenou cibulku, po chvilce kopr, nakrájený špenát a vše společně restujte, dokud se neodpaří všechna tekutina. Totéž platí, pokud přidáte rozmrazený špenát. Výsledná směs nesmí obsahovat tekutinu, aby náplň z rolek nebo pirohů nevytékala. Hotové odstavte z plotny, nechte vychladnout.

2. Do vychladlé směsi přidejte fetu, ricottu nebo tvaroh, strouhanku, muškátový oříšek a vejce. Vše pečlivě smíchejte.

3. Pláty filo těsta nakrájejte na obdélníky široké asi 8 cm.  Pokud používáte listové těsto a připravujete pirohy, krájejte na čtverce.

4. Na každou rolku použije 2 pláty filo těsta. Pláty potřete rozpuštěným máslem a položte na sebe. Naneste jednu vrchovatou lžíci náplně, neměla by dosahovat až ke krajům, aby při pečení nevytékala. Pláty zarolujte a potřete rozpuštěným máslem.

5. Pečte na cca 180°C asi 15 minut.

6. Pokud chcete z filo těsta připravit pirohy, přeložte roh přes náplň tak, abyste vytvořili trojúhelník s dlouhým přebývajícím koncem spodní vrstvy.  Delší zbývající konec plátu přeložte přes vzniklý trojúhelník tak, abyste zachovali tvar. Obraťte a takto pokračujte, dokud není celý plát filo těsta zabalen.
Pirohy z listového těsta jsou snazší, jednoduše těsto nakrájejte na čtverce, naneste náplň, okraje potřete rozšlehaným vejcem, vytvořte trojúhelník, okraje pečlivě přitiskněte a povrch potřete rozšlehaným vejcem.

Tip: Protože to mám kousek od kanceláře, objednávám si filo těsto přes www.toppotraviny.cz. Na webu Apetitu jsem se dočetla, že je k dostání i v obchodech s řeckými a arabskými specialitami www.recky-obchod.cz, Farah, www.farahfood.cz.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Žádné komentáře :

Okomentovat