Kynuté knedlíky s ostružinami - klasika, která nezklame

Konec léta je vždy ve znamení ostružin. Také vám to letošní léto tak uteklo? Zase tady máme sezónu ostružin a věře, že pravé kynuté ostružinové knedlíky stojí za tu trochu práce navíc. Všem pochybovačným hospodyňkám garantuju, že je zvládnou a není důvod se kynutého těsta bát.
Na knedlíky potřebujete:
  • 500 g hrubé mouky
  • 1 kávovou lžičku soli
  • ¼ l mléka
  • 50 g droždí
  • 1 vejce
  • 1 lžíci krupicového cukru
  • ostružiny
1. Droždí rozdrobte do mističky, zasypte cukrem a nechte rozpustit.

2. Do mísy vsypte mouku, přidejte lžičku soli, zalijte vlažným mlékem s rozšlehaným vejcem a přidejte rozpuštěné droždí.

3. Vypracujte tuhé, nelepivé těsto. Kdo vlastní dostatečně silný robot, jistě ho ocení.

4. Lehce posypte hladkou moukou, zakryjte utěrku a nechte asi hodinu kynout. Těsto by mělo zdvojnásobit objem.

5. Z těsta vytvořte váleček, nakrájejte na kousky, vytvořte z nich placičky, naplňte ostružinami a nechte ještě asi 15 minut kynout zakryté utěrkou.

6. Vykynuté knedlíky vložte do vařící vody a vařte 5 minut přikryté pokličkou. Poté odkryjte a vařte dalších 3-5 minut. Další možností je vařit knedlíky na pařáku omaštěném olejem a zakryté pokličkou.

7. Uvařené knedlíky hned propíchejte vidličkou, aby z nich vyšla pára.

8. Než se knedlíky uvaří, rozvařte ostružiny s trochou cukru.

9. Hotové knedlíky servírujte dle chuti s kysanou smetanou, tvarohem, posypané cukrem, polité másla... ale hlavně na závěr polijte rozvařenými ostružinami.

1 komentář :

  1. Děvčata, vařte na páře. To nelze nikdy zkazit, převařit a tak. A není třeba nic propichovat. Knedlíky jsou hebké a suché a dobře se i skladují. Už starej James Watt zjistil, že pára dělá zázraky. Zdraví babička Hanka

    OdpovědětVymazat