Nebojte se experimentovat: Řecký hovězí guláš s cibulkami a skořicí

Jak už jsem několikrát psala, řecká kuchyně je moje velká inspirace. A stifado, zjednodušeně řečeno řecká obdoba našeho guláše, je moje velká slabost. Ten klasický český už vlastně skoro nevařím.
Na stifadu mě baví nespočetné možnosti kombinace chutí a ingrediencí, které jsou ve výsledné podobě vždycky výborné. Olivy, rajčata, sušené švestky, fazolky, cukety - to u nás nejsou zrovna běžné přísady do guláše. Ať už zvolíme jakoukoliv verzi, výsledek je jasný: stifado je prostě lahoda.
Na 4 porce potřebujeme:
  • 1kg hovězí kližky
  • 1 kg malých cibulek
  • ½ konzervy krájených rajčat, výborná jsou i  zralá čerstvá rajčata
  • olivový olej
  • 3 snítky čerstvého oregana, lze nahradit i sušeným
  • 2 sředně velké kousky celé skořice nebo  1a1/2 lžičky mleté skořice
  • 6 hřebíčků
  • 1 lžičku sladké papriky
  • 4 stroužky najemno nakrájeného česneku
  • sůl, pepř

1. Hovězí maso nakrájíme na kostky a osmahneme na olivovém oleji.

2. Přidáme krájený česnek a celé cibulky, vše chvíli společně restujeme.

3. Přidáme konzervovaná rajčata (nebo spařená a oloupaná čerstvá rajčata), skořici, papriku, hřebíček, sůl a pepř.

4. Vše mírně dusíme asi 2 hodiny. Pokud je nutné podlijeme trochou hovězího vývaru.

V Řecku se ke stifadu podává nejčastěji rýže nebo hranolky, je výborné i s bramborovou kaší.





























Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Žádné komentáře :

Okomentovat