Tarte tatin s rajčaty: Francouzský slaný koláč

Každá má návštěva Paříže začíná posezením u kávy v půvabné uličce Rue de Temple. Tentokrát jsem si dala místo kávy úžasný tarte tatin aux tomate. Byl neuvěřitelně dobrý, rajčata byla krásně upečená, chuť dotažená k dokonalosti balsamikem a na jazyku se jen rozplýval. Samozřejmě mi to nedalo a hned jsem ho musela doma vyzkoušet. 
Receptů je internetu nespočet, ten můj se originálu z Paříže blíží nejvíce, nechybí v něm totiž balsamikový ocet, který koláči dodá ten správný šmrnc.

Na rajčatový tarte tatin potřebujeme:

  • 1kg zralých rajčat
  • 2 polévkové lžíce a 1 čajovou lžičku třtinového cukru
  • 2 polévkové lžíce vody
  • 2 polévkové lžíce balsamikového octa
  • sůl, pepř
  • 2 stružky česneku
  • několik snítek čerstvého tymiánu
  • 1 lžíci olivového leje
  • 1 lžíci másla
  • 2 červené cibule jemně nakrájené na měsíčky
  • 1 listové těsto

1.    Nejprve oloupeme rajčata. Nařízneme je na obou koncích do křížku a zalijeme vroucí vodou. Necháme je asi minutu ležet ve vodě, pak vodu slijeme a rajčata velmi snadno oloupeme.

2.     V kulaté pečící míse svaříme 2 lžíce vody s 2 lžícemi cukru, dokud cukr nezhnědne. Přilijeme 2 lžíce balsamikového octa (používám výborný řecký ocet Kalamata) a necháme vařit, dokud ocet nepřestane prskat.

3.      Stáhneme z ohně, přidáme najemno nakrájený česnek, lístky tymiánu, olej a vše promícháme. Na zkaramelizovaný základ klademe půlky rajčat rozkrojenou stranou dolů. Osolíme, opepříme, poklademe snítkami tymiánu a dáme péct do trouby na 250° C asi na dvě hodiny. Důležité je, aby se z rajčat vypekla všechna šťáva, jinak by z výsledného koláče byla rozmáčená hrouda.

4.      V mezidobí si připravíme cibulku. Na lžíci másla cibulku restujeme, dokud hezky nezhnědne, přidáme 1 lžičku cukru a ještě asi 5 minut karamelizujeme.

5.      Jakmile jsou rajčata upečená, pokryjeme je vrstvou cibulky.

6.      Z těsta vyválíme placku, kterou zakryjeme rajčata s cibulkou, okraje zasuneme podél boků zapékací mísy a dáme péct na 20-30 minut na 220° C.

7.      Hotový koláč vyklopíme na mísu a teplý podáváme.

Tip: Někdo místo listového těsto používá křehké těsto.  Tady je recept na těsto podle Apetitu:
  • 85 g másla
  • 175 g mouky
  • trocha kypřicího prášku do pečiva
  • 50 g jemně nastrouhaného parmazánu
  • malá hrstka lístků čerstvého tymiánu
  • 1 velký žloutek
Rozmělněte máslo v mouce, až se vytvoří malé vločky. Vmíchejte parmazán, tymián a špetku soli. Přidejte vaječný žloutek a 2 lžíce studené vody, poté zpracujte těsto. Zabalte do potravinářské fólie.
http://www.apetitonline.cz/recepty/5544-tarte-tatin-s-rajcaty-a-karamelizovanou-cibuli.html
Tarte tatin aux tomate, který jsem si dala v pařížské čtvrti Marais.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Žádné komentáře :

Okomentovat