Rakouský bramborový salát bez majonézy

Rakouský (někdy Vídeňský) bramborový salát bez majonézy doma děláme docela často. Dokonce ho máme i na Štědrý den k večeři. Šetříme si tak žaludek i kalorie na další dny, kdy objíždíme rodinu v Jižních čechách. V Rakousku se podává s řízkem, který je někdy velký i jako samotný talíř. Můžete jej ale podávat jako přílohu k jakémukoliv jinému masu.

Recept pro dvě osoby a tak trochu "od oka" 
  • 400 g brambor, které jsou vhodné na saláty
  • 1 velká cibule nebo jarní cibulka včetně zelené části - jemně nakrájené (co doma máte, ale zelená vypadá lépe)
  • hrst pažitky, ale tu mám až od jara
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 5 lžic slunečnicového oleje (můžete dát i jiný, snad jen olivový bych vynechala)
  • 5 lžic bílého vinného octa
  • 200 ml horkého hovězího vývaru
  • sůl a pepř dle chuti
  • mezi prsty cukru, nelekněte se, ale dodá salátu šmrnc!
1. Uvařte brambory, oloupejte a ještě za tepla je nakrájejte.

2. Mezitím si připravte "marinádu", kterou dochuťte podle svého. Někdo například preferuje kyselejší verzi, někdo má rád slanější... Je dobré průběžně ochutnávat.

3. Jakmile oloupáte a nakrájíte brambory, opatrně přendejte do misky, přidejte cibuli a celé zalijte teplou marinádou.

Nelekněte se, že brambory plavou v marinádě, je dobré je nechat naložené min. hodinu a ideálně ještě déle a v lednici. Až při podávání sleji přebytečnou "vodu".

V Rakousku prodávají speciální ocet přímo na tento salát. Ale pokud neseženete, i bilý vinný se hodí.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Žádné komentáře :

Okomentovat