Slané buchtičky scones: Výborné k vínu i jako příloha

O sladké verzi anglických buchtiček scones jsme už psala dříve. Jejich slaná varianta se výborně hodí jako chuťovka k vínu, či příloha k předkrmům, nebo místo bílého chleba a ciabatty na úvod stolování. Základní recept je možné nekonečně obměňovat různými přísadami. Vždy je ale příprava jednoduchá, rychlá a výsledek výborný. Věřte, že je upečete jednou a okamžitě zařadíte do repertoáru.



Na těsto potřebujeme:
  • 260 g hladké mouky
  • 75 g studeného másla
  • 2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • špetku soli
  • 1 vejce
  • 120 ml mléka nebo smetany
  • 200g strouhaného sýra ementálového typu nebo nivy, můžeme použít i obyčejnou cihlu, ementál i niva jsou ale pikantnější a chuť vylepší
  • na kousky nakrájená sušená rajčata a olivy
 1. Troubu si předehřejeme na 190 °C.

2. V míse smícháme mouku se solí a práškem do pečiva.

3. K mouce přidáme na malé kousky nakrájené máslo, nastrouhaný sýr (trochu si odložíme stranou na posypání) a zpracujeme na drobenku. Nejlepší je máslo do mouky zapracovat prsty a občas směs „načechrat". Čím více vzduchu do těsta dostaneme, tím lépe scones při pečení vyběhnou.

4. V misce s drobenkou si uděláme důlek a vlijeme mléko s rozšlehaným vejcem. Mléko opět velmi opatrně zapracujeme. Těsto vyklopíme na vál a ještě několikrát propracujeme rukou. Na těsto netlačíme, zpracováváme ho zlehka, aby scones vyběhly.

5. Na pomoučeném válu vyválíme placku vysokou asi 2,5 cm a vykrajovátkem nebo skleničkou namočenou v mouce vykrájíme  kolečka o průměru 5-7 cm případně menší, chceme-li je podávat jako jednohubky. Z jedné dávky je asi 7-10 buchtiček.

6. Kolečka dáme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme rozšlehaným vejcem nebo mlékem, posypeme zbývajícím strouhaným sýrem.

7. Pečeme 15-18 minut, dokud buchtičky nevyběhnou a nezezlátnou.

Tip: scones nevydrží dlouho vláčné, pokud se ale zamrazí, na své výtečné chuti nic neztratí. A když přijde návštěva, stačí sáhnout do mrazáku a scones rozpéct.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Žádné komentáře :

Okomentovat