Cantuccini: Moje vášeň a sladká vzpomínka na Toskánsko

Cantuccini jsou typické toskánské sušenky, které tam dostanete v každé pasticcerii, nikdy ale stejné. Každý kraj má svůj typický recept, když zabrousíte na italský internet, najdete nespočet variant. Některé pouze s mandlemi, jiné i s lískovými oříšky nebo dokonce hořkou čokoládou. Jedno mají ovšem společné: všechny recepty jsou skvělé, jednoduché, nejsou drahé a pečení se vůbec nemusíte bát a vozit si cantuccini z Itálie, jako jsem to několik let dělala já. Dnes už je úspěšně peču doma a jen testuju různé recepty.

První výtvor byl, jak jinak, podle Emanuela Ridiho. Ten včerejší mi asi chutná více, možná paradoxně protože je v něm méně mandlí a oříšků, ale naopak máslo, které Emanuel nepoužívá. V Itálii se cantucinni namáčejí do sladkého dezertního vína „vino santo“.
Líba jako správná požitkářka si vino santo ke cantuccini neodpustí, já ho mít nemusím. Vino santo se u nás dostane třeba v úžasném smíchovském Wine Food Marketu nebo v www.lafattoria.cz. Ať už zvolíte jakýkoliv recept a nápoj k nim, určitě vám budou chutnat.

Na přípravu potřebujeme:
  • 280 g cukru krupice
  • 100 g másla
  • 500 g hladké mouky
  • 250g neloupaných mandlí a lískových ořechů
  • 100g tmavé čokolády (můžete vynechat)
  • 4 g prášku do pečiva
  • 4 vejce + 1 rozšlehané na potření
  • špetka soli

1. Mandle krátce nasucho opražíme v troubě.

2. Vejce našleháme s cukrem a špetkou soli.

3. Přidáme vlahé rozpuštěné máslo a promícháme.

4. Přidáme mouku a vypracujeme těsto.

5. Nakonec přidáme mandle, oříšky a čokoládu.

6. Z hmoty vytvoříme dva válečky široké asi 5 a  dlouhé asi 30 centimetrů.

7. Válečky dáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem.

8. Pečeme 20 minut v troubě vyhřáté na 190⁰ C.

9. Plech vyndáme z trouby, horké hned nakrájíme na kousky široké asi 1,5 centimetrů.

10. Plochou stranou znovu položíme na plech a ještě dosušíme v troubě na 170⁰C.

A teď už jen si vybrat, s čím si cantuccini dáme….vin santo, káva, dobrá společnost…
Přikládám i recept podle Emanuela Ridiho, který byl mým prvním a hned úspěšným pokusem.

Postup přípravy je stejný, Emanuel doporučuje péct 25 minut na 180⁰ C, já jsem cantuccini i v tomto případě dopékala nakrájené jako v předchozím receptu. Tak zkoušejte, vylepšujte a vygooglujte si vaši variantu:-)!
  • 2 vejce + 1 rozšlehané na potření
  • 250g cukru krupice
  • 125g loupaných mandlí
  • 125g neloupaných mandlí
  • 125g lískových oříšků
  • 250g hladké mouky
  • ½ prášku do pečiva
  • citronová kůra
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Žádné komentáře :

Okomentovat