Čokoládové brownies: Recept na základní těsto

Tento recept mám moc ráda, miluji čokoládu a díky Lindtu jsem si na ní dokonce vypěstovala závislost. Nejoblíbenější je hořká s kousky kokosu, vyzkoušejte ji někdy, opravdu stojí za to! Mám ji v ledničce a když mám chuť na sladké, odloupnu si kostičku a doslova mě uspokojí.
Ale zpět k receptu, je opravdu jednoduchý a rychlý. Je skvělý hlavně pro to, že při něm stihnu i spoustu jiné činnosti.  Třeba zavolat Mahu, dát prádlo do pračky, zkontrolovat poštu...

Ingredience na menší plech:
  • 200 g hořké čokolády, já používám od Lindtu, ale záleží na vás, jen musí být opravdu kvalitní
  • 150 g másla
  • 200 g cukru, naposledy jsem smíchala třtinový a klasický moučkový
  • 3 vejce
  • 140 g polohrubé mouky
  • Kávová lžička prášku do pečiva, méně je více, tak to s ním nepřežeňte
1. Čokoládu spolu s máslem dám do misky a ve vodní lázni rozpustím na hladký krém. Někdy si nechám kousek čokolády a nalámu jej i do hotového těsta. Až tohle uděláte, budete mít ještě tak 10 min. k dobru pro sebe, protože čokoláda vám musí vychladnout.

2. V další misce vyšlehám vejce s cukrem. Pokud máte rádi opravdu hodně sladké  moučníky, přidejte si ještě trochu navíc.

3. Do misky "cukr a vejce" přidejte zchladlou čokoládu a zamíchejte. Potom přisypte mouku s práškem do pečiva.

4. Nám doma tento základ brownies /tedy klasické/ úplně stačí, ale do těsta si můžete přidat kakao, ořechy /lískové, mandle, makadamové/. Odhadem tak 50 až 80 g. Moje maminka by jistě přidala rum a milovníci vanilky zas ji. Je to opravdu na vás.

5. Těsto dejte do vymaštěné formy velikosti 20x30 cm asi. Já osobně jsem naposledy dala do dortové o průměru 20 cm a zbytek těsta do formy na sušenky. Mám stařičkou plynovou troubu, ve které jsem pekla na 180 cca. 30 min. Důležité je spíše sušit než zprudka péci.

Pozor ale, pokud dáte těsto do například do formy na sušenky, budete je mít hotové cca. po 15 min. Chce to hlídat. Zda mám upečeno kontroluji špejlí, nesmí na ní uplývat těsto jako takové, ale pokud zůstane přilnutý sem tam drobeček, nevadí. Hlavně nesmíte přesušit. Upečené brownies nechte dostatečně vychladnout a teprve až pak krájejte a servírujte.
TIP pro „dietáře“: Brownies vám vydrží docela dlouho a proto ho dávám do ledničky do krabičky. Druhý třetí den je totiž nejlepší! 
Ale co je nejdůležitější, pokud máte slabou vůli, pečte z těsta zásadně jen sušenky! Ke kávě si dáte jednu dvě a nestane se vám, tak jako  mě, že ukrájíte půlku plechu během chvilky.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Žádné komentáře :

Okomentovat