Těstoviny se srdcovkami (pasta alle vongole): Opravdu jednoduchý recept!

První den v Paříži, první cesta za nákupy na trh a první skvělé domácí jídlo - to byly těstoviny se srdcovkami.  Jak  už název napovídá, tento pokrm je moje  srdcová záležitost.  Nikdy jim neodolám v Itálii, vařím je i doma a bylo to první jídlo, které jsme ukuchtily s kamarádkou Janou při mé poslední navštěvě u ní v Paříži.
Díky tomu, že tamní trhovci mají opravdu prvotřídní čerstvé zboží přímo od moře, nebojím se tam jíst mušle ani v létě  mimo "R" sezónu.


Pro mušle platí pravidlo, že by se měly jíst pouze v měsících, které mají ve  francouzštině  v názvu „r“, tedy leden-duben, září-prosinec. Ovšem jste-li  v místech, kde jsou mušle tradičním místním pokrmem, není nutné se bát. Neochutnat slavné bretaňské mušle během letní dovolené by byl opravdu hřích. A Paříž od Bretaně moc daleko není. Takže u moře i v Paříži si mušle dám s chutí kdykoliv v jakémkoliv množství.

Na 4 porce potřebujete:
  • 400 g kvalitních italských špaget
  • 1 kg mušlí srdcovek (vongole), mohou to být ale i slávky
  • 1 kg zralých cherry rajčátek, mohou být jakákoliv malá rajčátka, důležité je aby byla zralá
  • 4 stroužky česneku
  • Půl svazku plocholisté petržele
  • Extra virgin olivový olej
  • 1 malou červenou chilli papričku
  • Sůl
1.    Česnek oloupeme a nakrájíme najemno.

2.    Z rajčat odřízne konečky od stonku, nakrájíme na půlky nebo čtvrtky (dle velikosti).

3.    Rozpálíme olivový olej a vhodíme chilli papričku nakrájenou na miniaturní kousky, přidáme  najemno nasekané 2 stroužky česneku.  Chilli i česnek ponecháme v rozpáleném oleji opravdu velmi krátce, jde o to, aby obě ingredience pustily aroma, ale nesmí zhnědnout.

4.    Přidáme krájená rajčata a polovinu velmi jemně nakrájené plocholisté petržele. Trochu osolíme, ale se solí šetříme, použitý vývar z mušlí bývá slaný až až. Rajčata  dusíme za občasného míchání asi 20 minut.

5.    Do  osolené vody dáme vařit těstoviny, začátek varu musíme načasovat tak, aby byly hotové těsně  po dokončení rajčatové omáčky, nezapomeňme, že musí být "al dente"! Po uvaření špagety slijeme, ale pozor, neproplachujeme studenou ani žádnou jinou vodou.

6.    Zatímco vaříme rajčatový základ a těstoviny,  připravíme mušle, které očistíme ve studené vodě, pečlivě zkontrolujeme, zda jsou všechny zavřené. Ty otevřené vyhodíme, pokrmu by rozhodně neprospěly.

7.    Do hrnce dáme asi tři lžíce olivového oleje, najemno nasekané zbývající dva stroužky česneku, velmi krátce  osmahneme, přidáme očištěné srdcovky a trochu nasekané petrželky. Vše promícháme, přiklopíme poklicí a necháme asi 4-5 minut vařit.
Poklici odklopíme, promícháme a zkontrolujeme, zda se mušle otevřely. Otevřené mušle jsou hotové, pokud některá zůstala zavřená, vyhodíme jí – tedy opačný postup než na začátku.

8.    Mušle vyjmeme z hrnce a větší část vyloupeme, několik si necháme na ozdobu.

9.  Trochu vývaru z mušlí přilijeme do rajčatové omáčky, necháme ještě krátce povařit, přidáme mušle a krátce spolu vše prohřejeme.

10.    Směs přidáme do slitých špaget, promícháme na teplém vařiči, zakápmeme olivovým olejem a můžeme servírovat. Na závěr ozdobíme nevyloupanými srdcovkami, které jsme si odložili.

11.    Se sklenkou dobré vína už nic nechybí:-).

Tip: výbornou pomůckou na krájení bylinek, ale i česneku, je nůž se dvěmi čepelemi ve tvaru  půlměsíce, tzv mezzaluna. Já jsem ho již tradičně, jako řadu jiných vychytávek, importovala z Itálie, k dostání je  třeba na www.mojenudle.cz.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Žádné komentáře :

Okomentovat