Na skok na pařížském trhu, ráji všech gurmánů!

Taky si myslíte, že Paříž je rájem všech žen, jejich vášně pro nakupování a čerpání inspirace? Já tedy ano!
Od té doby, co se do Paříže přestěhovali mí přátelé a já nemusím bydlet v hotelích, utrácím peníze na trzích a paráda ustoupila dopozadí.
Díky domácímu zázemí již neobcházím mlsně tržiště a nesním, co bych uvařila, kdyby se přesunulo do Prahy. Kousek jsem vám přivezla na ochutnání, podívejte se! A jako dezert dostanete i tip a ty nej!












První požitek z pobytu v Paříži mi přináší ranní procházka do boulangerie pro čerstvou bagetu k snídani, která je ještě teplá a tak voňavá, že nikdy nevydržím a než ujdu těch sto metrů zpět, patička ve mně zmizí. Ten pocit z ranní Paříže, kdy se na chvíli cítíte, že tam patříte, je nesdělitelný.
V Praze bych se pro bagetu ráno  nehnala ani za nic. Ovšem pozor!  Pro bagetu se nikdy nechodí v teplácích, to dělají jen nepoučené cizinky. Takže, milé dámy, hezky obléct a aspoň trochu tvářenky k tomu.

U snídaně s kamarádkou Janou obvykle naplánujeme vaření na celý víkend, sbalíme děti i s kočárem  a rychle vyrážíme  na slavný trh Marché d´Aligre. Z nabídky ovoce,  zeleniny a všech barev vám bude přecházet zrak!

Najdete tam opravdu vše v té nejlepší kvalitě a navíc za velmi přijatelné ceny. V mumraji nakupujících se mísí důchodci s elegantními nalíčenými pařížankami, které ládují nákupy své designové vozíčky. Barevní prodejci lákají na to "nejlepší" zboží, prostě je to zážitek.

K našim obligátním nákupům patří fenykl a sýry na předkrm, úžasné šťavnaté datle, mango, které se dá hned jíst, rajčátka na těstoviny, bylinky, ryby a mořské plody.
Tentokrát padla volba na srdcovky do těstovin, celou sépii na "guláš", malé sépie (sepioly) na plnění  a rybu. Na Marche d´Aligre je několik rybáren a vyplatí se je nejdříve obejít a srovnat ceny.  Kromě mořských příšer v košíku nemohla chybět tradiční  sicilská rajčátka (věřte, že s těmi našimi je zbytečné je srovnávat), svazky bylinek, žampiony do kohouta víně a kozí sýry ze sousední kryté tržnice Marché Beauvau.  A to všechno za ceny, které jsou většinou podstatně nižší než u nás.

Pohled na místní řeznictví mě vždycky rozesmutní a zároveň nemohu odtrhnou oči, je radost pohledět na ten pestrý výběr, krásně připravené rolády, rostbeafy, závitky. U nás o takovém výběru bohužel můžeme jen snít.

Trhů je v Paříži samozřejmě nespočet. Když se pohybuju v centru, zajdu k pompéznímu Napoleonovu  chrámu la Madelaine na sýry, nejlepší kozí sýr z Korziky obalený v bylinkách  jsem ochutnala právě tam.

Mimochodem, na Place de la Madeliane se můžete pokochat pohledem a při plnější kapse i ochutnat pochoutky z nejslavnějšího pařížského lahůdkářství Fauchaun.

Turisticky atraktivní a tudíž i dražší je trh v  Rue Daubenton, hned vedle Rue  Muffetard s butiky a restauracemi , v nichž můžete ochutnat dobroty snad z celého světa.

A pokud byste dali raději přednost blešáku, zajeďte metrem na Marché aux Puces de st-Ouen. Milovníci Woodyho Allena si jistě vzpomenou na scény z filmu Půlnoc v Paříži, milovníci starožitností nebo vintage stylu neodolají a určitě něco uloví. O tom, že je věhlasný, svědčí velké množství Američanů, kteří stánky jen neobcházejí , ale zuřivě nakupují.

Takže až pojedete úříště do Paříže,  naplánujte si tůru po místních tržištích. I když nenavaříte,  nakrmíte zrak a čich a třeba  neodoláte a nakoupíte ke svačině. Minimálně inspiraci!

Několik užitečných tipů:

Marché d´Aligre
Otevírací hodiny:
každý den kromě pondělí od 7:30 do 13:30. 
Stanice metra Ledru-Rollin, procházka od stanice  metra Bastille po bývalé ulici čalouníků Faubourg Saint Antoine  také není marná. 

Marché aux Puces - Saint Ouen
Otevírací hodiny:
pondělí 11:00 - 17:00, spbota 9-18:00, neděle 10:00-18:00.
Stanice metra Porte de Clignancourt  nebo Garibaldi

Rue Mouffetard
Otevírací hodiny:
úterý až neděle dopoledne.
Stanice metra Censier-Daubenton nebo  Place Monge
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Žádné komentáře :

Okomentovat