Salát z polníčku s prosciuttem a a slunečnicovým semínky

Milujete rychlé a lehké večeře? Vsaďte na polníček! Salát z něj je díky ingrediencím zajímavá příloha například k rybám a hlídate-li si linii, s plátkem celozrnného chleba i vynikající večeře.
Recept mám od své německé přítelkyně Birgit, která mě opakovaně vyvedla z mylného přesvědčení, že Němci neumí vařit.
Naučila jsem se od ní spustu výborných receptů a při návštěvě u ní, naopak slavila úspěch s našimi kynutými kynutými knedlíky a koláči.

Birgit, kdysi jako novinářka, zavítala do Prahy a absolvovala kurz vaření české kuchyně. I když bravurně zvládá velmi sofistikované recepty, knedlíky už nikdy nezopakovala jako v Praze. A tak při našich setkáních dochází k neustále mezikulturní výměně v oblasti gastronomie. A musím říct, že ona vede:-).

Na polníčkový salát podle Birgit potřebujete:
  • 1 balení polníčku
  • 100-150 g plátků prosciutta, může být i Schwarzwaldská šunka, v případě nouze libová slanina
  • 100 g slunečnicových semínek, chcete-li utrácet a blýsknout se, ještě lepší jsou piniová semínka
  • 4 lžíce extra virgin olivového oleje
  • 2 lžíce sherry octa
  • čerstvě mletá hrubá mořská sůl
  • čerstvě mletý pepř
1. Polníček očistíme, omyjeme a pečlivě osušíme.
Já jsem se v Itálii naučila sušit saláty v odstředivce, před mnoha lety jsem si dovezla její dnes už předpotopní verzi a než byla k dostání i u nás, importovala jsem jich pro přítelkyně docela dost. Fígl je v tom, že salát se v ní dokonale osuší a přitom nepomačká, dresing se nerozředí vodou a krásně ulpí na salátových listech. Dnes už jsou odstředivky samozřejmě běžně k dostání a vřele je všem doporučuji.

Pokud jste zrovna někde mimo svou "odstředivku", dejte omytý salát do čisté utěrky a s pokřikem indiána s ní zatočte párkrát nad hlavou. Není to sice stoprocentní, ale v polních podmínkách pomůže!

2. Semínka nasucho opražíme na pánvi a dáme stranou.

3. Na olivovém oleji osmahneme krátce (asi 2-3 minuty) prosciutto nakrájené na malé kostičky, zastříkneme sherry octem a ocet necháme odpařit. Tím je zálivka hotovká. Pánev odstavíme a necháme trochu prochladnout.

4. Do salátové mísy dáme polníček, přisypeme opražená semínka, přidáme prosciutto se zálivkou, osolíme, opepříme a lehce promícháme. Na dochucování používám čerstvě mletou  hrubou mořskou sůl a čerstvě mletý pepř, rozdíl je poznat. Hrubá mořská sůl ja navíc i zdravější.

5. Servírujeme jako přílohu k masu, rybám nebo s plátkem celozrnného chleba.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Žádné komentáře :

Okomentovat