Restovaná brokolice na zázvoru: Skvělá a navíc zdravá

Potřebujete připravit rychlou večeři? Restovaná brokolice na zázvoru je skvělý tip na rychlou přílohu nebo základ hlavního jídla. Příprava zabere maximálně 10 minut a brokolice je navíc velmi zdravá. 
Je bohatá na vitamín C, E, B1,B2 kyselinu listovou, obsahuje beta-karoten, řadu minerálů a podle posledních studií má i preventivní účinky proti rakovině. To mi potvrdil i můj známý, přední český onkolog. Je tedy mnoho důvodů, proč ji zařadit do jídelníčku.

Ingredience na 4 porce:
  • 1 brokolice
  • 8-10 plátků čerstvého zázvoru
  • 3 lžíce extra virgin olivového oleje
  • 2-3  lžíce sojové omáčky
1. Brokolici rozdělíme na jednotlivé růžičky, (stonek nebudeme používat), omyjeme a osušíme.

2. Na pánvi rozpálíme olivový olej a asi půl minuty  v něm restujeme plátky zázvoru.

3. Přidáme růžičky brokolice a restujeme společně se zázvorem asi 2 minuty, pak zastříkneme sójovou omáčkou a ještě asi půl minuty restujeme.

4. Můžeme servírovat jako přílohu k masu, ale pokud si uvaříme rýžové nudle a na úpravné hnízdo, které z nich na talíři vytvoříme, přidáme brokolici, máme skvělý a rychlý oběd nebo večeři.

Tip: nebojte se používat extra virgin na smažení. Má bod přepalování mezi  180⁰-220 ⁰ C (jinak také kouřový bod), což je pro smažení nebo restování naprosto dostačující. A věřte, že středomořské národy extra virgin olejem v teplé kuchyni nešetří.  

1 komentář :

  1. Já místo sojovky dávám ústřicovou omáčku, trošku vody, aby se všechno spojilo a hlavně trochu cukru....boží

    OdpovědětVymazat