Sladkost z dýňových semínek podle Nigelly Lawson: Speciálně pro Líbu

Když jsem se rozhodla vyzkoušet recept na dýňovou pochoutku od Nigelly na náš dámský večírek, ani ve snu mě nenapadlo, jak velkou radost udělám Líbě.
S touhle neuvěřitelně jednoduchou sladkou tečkou jsem měla takový úspěch, že je mi jasné, že příště zase nesmí chybět.
Takže Nigello, díky za inspiraci a Líbo, tohle je pro Tebe!



  
Na úžasnou dýňovou pochoutku potřebujete:
  • 1 šálek krystalového cukru
  • ½ šálku vody
  • ¼ lžičky kypřícího prášku bez fosfátů (v nouzi můžete použít i běžný kypřící prášek)
  • 100 g dýňových semínek
  • papír na pečení
1. V kastrůlku rozpustíte ve vodě na mírném ohni cukr a kypřící prášek. Jakmile se cukr rozpustí, zvyšte teplotu na asi 170 °C a nechte bez míchání vařit, dokud se tekutina nevyvaří do jantarového odstínu.

2. Sundejte z plotny a do tekutiny vsypte dýňová semínka a promíchejte, aby se semínka obalila karamelem. Největší umění na celé přípravě je odhadnout ten správný moment, kdy je sirup akorát, aby se přidala semínka.

Nenechte ho příliš zhoustnout, jinak vznikne hrouda, s kterou už moc parády nenaděláte.

3. Horkou směs hned naneste na pečící papír a rozetřete do vrstvy vysoké asi půl centimetru.

4. Placku nechte vychladnout a ztuhnout. Jakmile je tuhá, nalámejte na kousky a pozvěte Líbu!



Tip: Abyste vytvořili krásně rovnou placku, po nanesení na pečící papír ho zaryjte dalším listem a hmotu vyváljte válečkem.

2 komentáře :

  1. Prosím, kdy se tam přidává ta voda? Nějak mi to není jasné z toho popisu...děkuju!

    OdpovědětSmazat
  2. díky moc za připomínku, je to hned v bodě jedna, opravíme!

    OdpovědětSmazat