Kynuté borůvkové knedlíky s přelivem a navíc snadné!

Co bych dneska v tom vedru uvařila? Nechtělo se mi vlastně vůbec nic, ale cestou domů jsem koupila borůvky. Jako malá jsem s rodiči musela povinně na sběr a dokud nebylo půl bandasky, nesměla jsem přestat.
Xlet jsem je nejedla, protože mi přišly pracné a raději jsem koulela ty tvarohové s jahodami. Ale Mahu je poklad, umí je i bez kvásku, takže tady je máte. Vyzkoušela jsem je právě teď. Ještě, že se včera vrátila z dovolené a zavolala mi!


Na čtyři porce budete potřebovat:
  • 20 gramů droždí - cca. 1/2 kostky 
  • 2 lžíce cukr krupice
  • 500 gramů hrubé mouky
  • 250 ml vlažného mléka
  • 1 vejce
  • lžičku soli
  • + co všechno máte rádi navrch...
1. Droždí smícháte s 2 lžícemi cukru na hladkou kaši.

2. Hrubou mouku /Mahu ani neprosívá/ osolte lžičkou soli, přidejte v mléce rozmíchané vejce a nakonec přidejte droždí s cukrem. Spojte v těsto a nechte vykynout. Asi tak do dvojnásobných rozměrů.

3. Jakmile těsto vykyne /cca. 40 min./, vyválejte válec a nožem ukrajujte kousky těsta, do kterého balte borůvky. Já osobně byla líná a chtěla jsem to celé mít rychle za sebou. Takže jsem měla celkem 8 kousků.


Vařte pod pokličkou asi 5 minut, obraťte a bez pokličky ještě asi 3 další. Mě se do hrnce vešlo jen 6 kousků, takže jsem musela vařit nadvakrát. 

Na knedlíky dávám nejdříve cukr, máslo a pak až tvaroh, někdy zakysanou smetanu.

A jak Mahu správně podotkla: "Co by to bylo za knedlíky bez borůvkového přelivu?" Tedy, část borůvek si nechte a rozehřejte s cukrem v rendlíku a polijte tím finální dílo!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Žádné komentáře :

Okomentovat