Dal: afghánská čočková polévka, které neodoláte

Miluji autentickou restauraci Kábul v Praze, patří k mým nejoblíbenějším. Cokoliv jsem si tam objednala, bylo skvělé. A tak první letošní návštěva mě inspirovala ke googlování afghánských receptů.  Polévka z červené čočky "dal" (také dahl nebo daal) se mi povedla hned napoprvé a je jednoduše skvostná. Kombinace orientálních koření s červenou čočkou vás musí nadchnout.


Na polévku dal budete potřebovat:
•    1 polévková lžíce sezamového oleje
•    2 najemno nakrájené cibule
•    2 najemno nakrájené stroužky česneku
•    1 polévková lžíce čerstvého strouhaného zázvoru
•    4 šálky zeleninového vývaru nebo vody
•    1 šálek červené čočky
•    1 čajová lžička mletého kmínu
•    1 čajová lžička koriandru
•    1 čajová lžička kurkumy
•    ¼ čajové lžičky kardamomu
•    ¼ čajové lžičky skořice
•    ¼ čajové lžičky kajenského pepře
•    1 čajová lžička soli
•    2 polévkové lžíce rajčatového protlaku

1.    Na sezamovém oleji osmahněte cibulku, česnek a zázvor dokud nezesklovatí.

2.    Přidejte vývar nebo vodu, čočku, všechno koření a sůl. Vařte zakryté asi 20 minut, dokud čočka nezměkne.

3.    Přidejte rajský protlak a ještě několik minut povařte. Pokud je polévka příliš hustá, nařeďte trochou vody.

4.    Před podáváním můžete ozdobit sójovým jogurtem a lístky koriandru.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Žádné komentáře :

Okomentovat