Skotská vejce: Inspirace na zpracování velikonoční výslužky

První skotské vejce bylo k dostání v londýnském obchodním domě Fortnum&Mason už v roce 1738. Není tedy divu, že jsem při své předvelikonoční návštěvě  Londýna narážela na každém kroku na tuto pro nás netradiční pochoutku.
Skotské vejce jsem tam sice neochutnala, ale několik receptů jsem si dovezla, trochu googlovala a nedalo mi to, abych je nevyzkoušela. V Anglii je připravují z hmoty na klobásky, ale i mleté maso je přijatelné. A z toho jsem je vyzkoušela i já.


Na  skotská vejce je potřeba:
  • natvrdo uvařená vejce
  • mleté hovězí nebo vepřové maso, já jsem použila hovězí, na jedno vejce asi 100 g masa
  • najemno nasekanou petrželku
  • koření dle chuti, já jsem zvolila „orientální mix“, po půl lžičce mletého kmínu, sladké papriky, kurkumy, mletého koriandru, kari a sůl a 1 polévkovou lžíci čerstvého nastrouhaného zázvoru
  • 1 vejce, hladká mouka a strouhanka na obalování
  • olej na smažení
1. Maso namleté  najemno smíchejte s kořením dle chuti a důkladně propracujte.

2. Uvařená vejce zabalte do masové hmoty a obalte v mouce, vejci a strouhance jako řízky.
  
3. Osmažte ve větším množství oleje.

TIP: Jako přílohu jsem zvolila kuskus s lilkem a paprikou. A protože jsem měla velkou chuť na červenou čočku, připravila jsem i tu – s cibulkou, čerstvým zázvorem a mletým koriandrem.

Líba i Zuzka si na našem babinci vejce pochvalovaly, hlavně kvůli ochucení masa, tak asi pikantní orientální karbanátky zařadím do svých receptů.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Žádné komentáře :

Okomentovat