Ideální snídaně: Jáhlová kaše se sójovým mlékem

Jáhly jsou vlastně loupané proso. Mají velkou výživovou hodnotu a hodně minerálů. Dají se vařit i zapékat. Jsou ideální pro start do nového dne. Zvlášť dobře dělají lidem se zažívacími problémy a neobsahují lepek. Tedy ideální potravina i pro celiaky. Garantuji vám, že pokud si z nich připravíte kaši, budete mít od rána v břiše jako v pokojíčku.


Já si je kupuji v DM. Mimochodem Alnatura má ve své nabídce i quinou. Další super potravinu a to doslova. Z té jsou skvělé polévky, moučníky i saláty. Ale zpět k jáhlové kaši.

Recept je opravdu jednoduchý a tak trochu od oka. Jediná nevýhoda je trochu delší příprava. Ale skvělá zpráva je, že si ji můžete uvařit i na dva dny dopředu a nechat v ledničče. Vydrží a je stále výborná.

Na jednu porci potřebujete asi 4 až 5 vrchovatých polévkových lžic. 
Já si jich odměřím rovnou 10 a mám porci i na druhý den.

1. Odměřenou dávku spařím vroucí vodou a promíchám. Jednoduše přeliji cedník, ve kterém mám jáhly, horkou vodou. Jáhly tak zbavíte hořkosti.

2. Jáhly pak přesypu do hrnku a zaliji sójovým mlékem, až je zcela potopím. Na mírnějším ohni je postupně míchám a dolévám mléko. Trvá to tak zhruba i 20 minut. Že je kaše hotová, poznáte podle toho, že ji prostě ochutnáte.

Pokud vám kaše zbyde. Vychladlou ji přendejte do krabičky a schovejte do lednice.

Další ráno jen ohřejete a je snídaně okamžitě hotová.

Někdo přidává na závěr máslo. Já jej nepouživám. Můžete přidat i sušené ovoce. Já si jáhlovou kaši sladím javorovým sirupem a když není, tak medem. Pokud nemáte doma sójové mléko, použijte kravské. 

Někdy se mi stane, že mám jen ochucené sójové mléko. I tak je kaše výborná.
Tip na závěr: Navíc, pokud vás trápí zažívání a nepravidelné vyprazdňování, rozhodně jáhlovou kaši zařaďte do svého jídelníčku minimálně 3x týdně a budete přijemně překvapeni.

Je jaro, možná uvažujete o detoxu, či změně životního stylu. Zkuste jednoduchý detox. Vynechte pšeničné pečivo, sladkosti, maso, omáčky, smažená jídla, alkohol, kávu, ochucené nápoje, exotické ovoce.

Naopak zkuste zařadit do svého jídelníčku jáhly, ovesné vločky, quinou, zakysané výrobky, bilinkové čaje. Brambory nahraďte batáty.

Zkuste to vydržet týden až tři. A garantuji vám, že tu změnu i uvidíte! :)

Mimochodem, znáte www.magazin-lohas.cz? Soutěžíme zde o blogerku roku! A tohle všechno můžeme vyhrát! Tak krásné jaro a tu kaši opravdu zkuste! A pokud vám bude chutnat, přidejte i laik, potěší! :)




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Žádné komentáře :

Okomentovat