Maličkosti k vínu nejen na letní grilovací party

Taky se chystáte využít poslední krásné dny a honem grilovat, než přijdou podzimní plískanice?

Máme pár tipů, jak grilování doplnit o dobré a ještě zdravé zobání.

Grilovaná zelenina, lilkový nebo tvarohový dip jsou rychlé raz dva a při večerním posezení u vína se po nich jen zapráší.


Grilovaná zelenina

Grilovaná zelenina je skvělá v jakémkoliv ročním období. V létě je samozřejmě nejjednodušší hodit zeleninu na gril, potřít olivovým olijem, posypat aromatickými bylinkami a nechat gril, ať udělá svou práci.  

Když nepřeje počasí,  nic se neděje. Stačí na plátky pokrájenou zeleninu dát na plech pomaštěný olivovým olejem, posypat třeba provensálskými bylinkami, pokapat olivovým olejem a dát grilovat do trouby.

Vynikající je cibule nakrájená na silnější plátky, rajčata rozkrojená napůl, kapie nebo cuketa. S cuketou nebo lilkem se ale vyplatí si trochu pohrát a připravit den předem.

Obě zeleniny krájím na podélné plátky a  ogriluji nasucho na grilovací pánvi. Mezitím si nakrájím na velmi jemné plátky oloupaný česnek a připravím lístky bazalky. Nasucho ogrilovanou zeleninu potřu olivovým olejem, na každý kousek kladu po dvou až třech plátcích česneku a lístků bazalky, jemně osolím. Zeleninu vrstvím takto na sebe, nakonec ještě zaliji olivovým olejem a nechám v lednici proležet do druhého dne. Jako příloha ke grilovanému masu nemá chybu.

Na lilkový dip potřebujeme:

  • 1 velký lilek
  • 2 větší cibule
  • 4 stroužky česneku
  • olivový olej
  • citonovou šťávu
  • sůl, pepř
  • polévkovou lžíci sekané čerstvé máty (může být i sušená)
1. Omytý lilek podélně nařízneme v odstupech asi 4 centimetrů.  Řez by měl být hluboký asi půl centimetru. Dáme do zapékací misky, podlijeme vodou  a pečeme asi půl hodiny, dokud není měkký. Upečený lilek necháme vychladnout po zchladnutí oloupeme slupku a nakrájíme na menší kousky.

2. Mezitím nakrájíme cibulku a česnek na kostičky a osmahneme na olivovém oleji. 

3. Lilek a cibuli s česnekem dáme do mixéru, přilijeme asi dvě lžíce olivového oleje, osolíme, opepříme a rozmixujeme na hustou kaši. Jemně dochutíme šťávou z citronu. 

4. Do rozmixované kaše vmícháme nasekanou mátu, kdo ji nemá rád, může ji samozřejmě vynechat, i bez máty je dip výborný.


Na tvarohový dip potřebujeme:

  • 1 tvaroh, tučnost si každý zvolí dle libosti
  • 120 g  taveného sýra bez příchuti
  • 2-3 stroužky rozmačkaného česneku
  • provensálské koření
  • 2 lžíce majonézy, kysané smetany nebo bílého jogurtu - záleží opět na kalorických limitech
  • sůl
Všechny ingredience rozmixujeme a rychlovka k chipsům je hotová.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Žádné komentáře :

Okomentovat