Nebojte se kynutého těsta: Vdolky s borůvkovou marmeládou

Spousta mých kamarádek nikdy kynuté koláče nebo knedlíky nedělala, protože mají pocit, že by těsto prostě nezvládly.  Je to ale naprosto zbytečná obava, stačí si ohlídat, abychom použili vlahé mléko, špetka přidané soli nepřišla do přímého kontaktu s kváskem a pak už o nic nejde. Čerstvé domácí vdolky s borůvkami, ostružinami, kysanou smetanou nebo šlehačkou, to je pohádka z časů našeho dětství, kterou ocení i pořádní chlapi. Tedy ten můj rozhodně:-).



Na těsto potřebujeme:
  • 500 g hladké mouky
  • 100 g  krystalového cukru
  • 100 g tuku
  • 30 g droždí
  • špetku soli
  • 2 žloutky
  • 1/4 l vlahého mléka
Na ozdobení potřebujeme:
  • dobrou, nejlépe domácí marmeládu, nejlepší je borůvková nebo ostružinová
  • kysanou smetanu nebo šlehačku

1. V míse promíchám mouku s cukrem a špetkou soli.

2.  Kvásek se zdá být prvním úskalím při přípravě kynutého těsto. Já už se ale spoustu let vyhýbám tomu složitému postupu s mlékem a moukou. Jednoduše rozdrobím droždí do mističky, zasypu polévkovou lžící krystalového cukru a  promíchám. Za chvilku se droždí rozpustí a jakmile je tekuté, můžeme ho přidávat do těsta. A je úplně jedno, jestli je to těsto na koláče, knedlíky nebo pizzu. Trik funguje univerzálně.

3. Než se droždí rozpustí, dám do hrnku rozpustit tuk, jakmile je rozpuštěný, stáhnu z ohně a přiliju mléko.  Nakonec přidám žloutky a rozkvrdlám.

4. Vlahé mléko naliju k mouce, vše promísím a nakonec přidám tekuté droždí.

5. A teď už přichází chvilka tělocviku. Těsto je potřeba důkladně zadělat. Důležité je do něj dostat hodně vzduchu, aby dobře kynulo. Výsledek musí být krásně hladký a nesmí se lepit na mísu.

6. Zadělané těsto poprášíme hladkou moukou, zakryjeme utěrkou a dáme kynout na teplé místo. Když je zima a topení ještě nefunguje, dávám ho kynout do velmi vlažné, otevřené trouby zahřáté na 50⁰C.  Těsto kyne asi 45 minut, čím více tuku a cukru do těsta dáte, tím déle to trvá.
Ale trpělivost se vyplatí, tučnější těsta jsou prostě chutnější. Tak nepodléhejte panice, pokud zpočátku nic nedělá. Když je droždí čerstvé a mléko s tukem vlažné (nesmí být ani horké ani studené), dřív nebo později vykyne.

7. Z těsta vyválíme na pomoučeném válu placku silnou asi 2 cm a skleničkou nebo vykrajovátkem kolečka. Můžeme je nechat ještě chvilku zakryté utěrkou kynout, nebo hned klademe na pomaštěný plech a zprudka pečeme. Jakmile jsou odspodu upečené, obrátíme a dopečeme i z druhé strany. Od trouby se nevyplatí odcházet, vdolky jsou upečené velmi rychle.

8. Upečené vdolky zdobíme dobrotami dle chuti, výborné jsou ale i samotné. Obvykle se mi ztrácí pod rukou, ještě než je stačím natřít marmeládou...


Pozn.: Recept na těsto je možné použít i na buchty nebo koláče, je to univerzální recept. A věřte mi, jakmile těsto jednou vyzkoušíte, zjistíte, že opravdu o nic nejde!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Žádné komentáře :

Okomentovat